zondag 9 maart 2014

Berkenwijn

Hallo lezers, allereerst een introductie: mijn naam is Maurice, ik ga dit najaar starten met een opleiding biotechnologie op HBO niveau waarna ik ga veredelen met planten. Als hobby maak ik wijnen in kleine hoeveelheid waar ik in dit blog over ga vertellen. Ik heb "Vin de la Famille" opgestart wat letterlijk "de familie wijn" betekent. Dit omdat ik het wijn maken van mij opa heb overgenomen en gedeeltelijk heb geleerd. Mensen schatten door mijn leeftijd mij vaak dommer in dan dat ik ben. Wat sommige smaken, wijnen en ideeën betreft, overtref ik velen. Maar genoeg over mij, nu ga ik meer lullen over het maken van berkenwijn.

Berkenwijn, ik sta bij het horen van de naam al te gruwelen, toch wou ik het proberen. Dit afgelopen weekend was het over de 20 graden in mijn kleine dorpje waardoor ik op pad ging in de winter in een t-shirt. Eenmaal bij het aangelegen natuurgebied aangekomen zocht ik een afgelegen berkenboom die mij sterk en gezond leek. Ik boorde hier een gat van circa 8 tot 10 cm in waarna het sap er al uitstroomde. Snel nam ik de doorzichtige flexibele slang en drukte dit in het gat. Vlug wat isolatietape om de boom zodat het gat niet uit zou scheuren en de sappen niet verloren zouden gaan. Ik startte met het aftappen rond een uur of 2 en haalde pas de volgende avond mijn goed verborgen fles op. Ik had alles netjes gecamoufleerd omdat ik niet wou dat spelende kinderen of nieuwsgierige pottenkijkers met mijn fles ervandoor zouden gaan.

*Na afloop is het belangrijk een houten stop in het gat te plaatsen of de boom helemaal in te tapen zodat er geen zuurstof en bacteriën in de boomkern kunnen komen. Hierdoor kunnen we de volgende jaren weer sap tappen en genieten van de natuur.*

Thuis aangekomen liet ik de wijn een dag staan, met een waterslot erop zodat de zuurstof de sap niet aan zou aantasten. Ik weekte en maakte 200 gram rozijnen alvast schoon omdat ik die de volgende dag zou gaan gebruiken. De volgende dag legde ik al mijn apparatuur klaar nadat ik het had schoon gemaakt. Ik had 3,5 liter sap afgetapt waar volgens mijn meting bijna geen suikers inzaten (30 gram per liter). Om voldoende suikers te krijgen moest ik eerst rekenen:

Ik had 3,5 L met 30 gram per L.
3,5 x 30 = 105 gram suiker

Ik wou een wijn maken met ongeveer 12 % dus voerde ik een formule uit.
(Liters x Percentage x 18) - SG = TVS
Nu lees je dit en heb je meteen het gevoel dat alles duizelig wordt. Dat maakt niet uit, daarom heb ik deze formule voor jullie gemaakt. Het werkt als volgt:

Liters= de hoeveelheid liters dat er gemaakt gaat worden.
Percentage= het gewenste alcoholpercentage.
SG= de aanwezige suikers die zich al in de sap(pen) bevonden.
TVS= de "toe te voegen suikers" om het gewenste percentage te bereiken voor de wijn.

Nu we dit weten kunnen we de formule invullen:
(5 x 12 x 18) - 105 = 975 gram
Dit houdt in dat we de sap moeten aanvullen met 975 gram suiker.
Ik nam dus 0,75 liter water en iets minder dan een kilo standaard tafelsuiker en bracht dit aan de kook. Ik mengde hier ook 21 gram geconcentreerd citroenzuur doorheen omdat de sap zelf bijna geen zuur had evenals het water met suiker. Ik mengde de 2 sappen in een 5 liter gistingsfles en voegde gesneden rozijnen toe tot de fles vol genoeg zat. Eenmaal afgekoeld kon de gist erbij. Ik liet de wijn in een ruimte staan voor het raam zodat er veel zonlicht op de wijn zou vallen waardoor de vergisting wat sneller verloopt. Ik heb helaas geen foto's kunnen maken omdat dit sap heel snel verwerkt moet worden. Ik beloof bij de volgende blog wel foto's te plaatsen.

Lees deze blog later terug voor de uitkomst van deze wijn.

Ingrediënten voor 5 liter:
21 gram citroenzuur
200 gram rozijnen (blank)
3,5 liter berkensap
975 gram suiker
water





Geen opmerkingen:

Een reactie posten